Wednesday, February 27, 2013

Планът "Ран Босилек"




Случайно попаднах на интересен Граждански проект наречен Проект Свободна Държава (http://en.wikipedia.org/wiki/Free_State_Project), чиято идея е поне 20000 привърженици на Либертарианската идея в Щатите целево да се преместят в един от най-малките щати Ню Хемпшър, за да могат по демократичен начин чрез използване на избирателната система да получат възможност да реализират принципите на Либертарианството на практика.

Та ми мина мисълта "И сега какво всички да се местим във Варна ли?"
Иначе, съвсем не звучи лошо като идея... :) Какво лошо може да има в Свободата и Морето?

Това беше в кръга на майтапа... Според мен всеки в своя град, село, паланка и т.н. трябва да мисли как да преборим системата чрез протест или легални действия.

Задачата не е проста, но друг път просто нямаме - Просто Трябва Да Си Върнем Държавата и Бъдещето! Тъй като вече нямаме време за чакане на Годо просто трябва да залагаме на сигурно и Гражданите на България трябва да вземем Нещата в свои ръце.

Нека ВСЕКИ да помисли от какво най-много разбира и там да насочи усилията си така, че да извадим Системата от състоянието й на КОМФОРТ! С други думи Решението е - Тотален Тормоз на Системата с умни и креативни легални методи!

  • Ако си компютърно и Интернет грамотен - "Интернетизирай" и компютризирай познатите и роднините си и ги приобщи към Gmail, Google, Wikipedia, Facebook, Skype, OpenOffice и другите блага на цифровата цивилизация - технологиите са най-големия помощник на всеки Гражданин за да общува бързо и ефективно със съГражданите си и да постига Резултати независимо къде се намира!
  • Ако си Юрист - мисли за слабите места на Системата и съветвай хората как да се преборват за правата си. Анализирай проблемите и възможните решения и се опитвай да мислиш като Отговорен Гражданин и дори Държавник!
  • Ако си кадърен дизайнер или художник - насочи творческата си енергия към "събуждащи" проекти - такива стимулиращи хората да почват да гледат на себе си и околните като на Свободни Граждани. Изкуството е СТРАШНА СИЛА!!!
  • Ако си "непокварен" журналист или просто сърцат, креативен Гражданин дето поне малко да го бива с "перото" - захващай се за работа и се опитай с красиви и мъдри думи да "мислиш" на глас за истинските проблеми и за възможните им решения, събуждай хората, но избягвай омразата, защото тя убива всичко! 

Хайде драги съГраждани - Работа има като за Целия Български Народ!!!!
Тъкмо иде пролет и е Време да поизЧистим Старата си, но Горда къщичка с две липи отпред, наречена България! 

Време е да постегнем милата си къщурка, да изхвърлим гнилите греди заедно с миризливите дървояди и да ги заменим с нещо ново и здраво, да изскубнем всички плевели от градината, да изпъдим и накажем наетите от нас крадливи и немарливи градинари, икономи, пазачи и други некадърни наши слуги! Трябва да ги изпъдим, за да можем да чуем отново детски смях из родните ни пространства, а не дива чалга и скръбни робски песни.

Време е да направим тоталното превключване от план "РанЪт" към план "Ран Босилек"!



Бяла, спретната къщурка,
две липи отпред.
Тука майчина милувка
сетих най-напред.
Тука, под липите стари
не веднъж играх;
тука с весели другари
скачах и се смях...
Къщичке на дните злати,
кът свиден и мил!
И за царските палати
не бих те сменил!

Ран Босилек

4 comments:

  1. Материалът е хубав като художествено произведение, но като практически ефект от това не може да се очаква много.

    Предлагам на автора да се запознае с материалите на www.zaedno.mobi, където отговорът на въпроса "Какво да се прави" е даден в конкретни измерения.

    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Благодаря!

    Това не бе замислено като някакъв практически план, а бе просто изблик. Всичко е в ръцете ни, осъзнаем ли го нищо не ще ни спре!

    ReplyDelete
  3. Абсолютно вярно - съгласен съм 100% с това: всичко е в ръцете ни; осъзнаем ли го, нищо не ще ни спре!

    Този израз е точен, ясен и кратък и - както е наситен и с потенциална и кинетична енергия - в най-концентриран вид изказва нуждите на българите днес. Мисля да го предложа на сподвижниците от ЗАЕДНО за мото на движението. Какво ще кажете?

    ReplyDelete